Diz eklemindeki kıkırdak yapıların zamanla yıpranması durumuna diz kireçlenmesi denir. Eğer kireçlenme hafif seviyelerdeyse birtakım ameliyatsız yöntemlere başvurulur. Ancak ileri seviyeye ulaşmışsa, kıkırdaklar tamamen yok olmuşsa, hastanın hayat konforu ciddi anlamda düşmüşse diz protezi ameliyatı gerekir. Dünyada diz ameliyatlarında gelinen en ileri noktayı ifade eden ‘Robotik Navigasyonlu Diz Protezi’ ameliyatlarında hem hata payını minimuma indirilebiliyor hem de ameliyat sonrası iyileşme süreci de daha kısa, daha problemsiz oluyor.
Diz protezi ameliyatlarına götüren sürecin nedeni ‘Diz Kireçlenmesi’ olarak adlandırılan; diz eklemindeki kıkırdak yapının zamanla bozulması olup, bu durumda son çare olarak diz protezleri uygulanıyor. Eğer kireçlenme hafif seviyelerdeyse birtakım ameliyatsız yöntemlere başvurulabiliyor. Ancak ileri seviyeye ulaşmışsa yani kıkırdaklar tamamen yok olup hastanın hayat konforu ciddi anlamda düşmüşse diz protezi ameliyatı kaçınılmaz oluyor.
Diz Protezi Ameliyatlarından Korkulmamalı…
Eklem kireçlenmesine; ileri yaş, ailevi yatkınlık, fazla kilo, aşırı yüklenmeler, düşme, geçirilmiş kaza ve tekrarlı cerrahi operasyonlar gibi pek çok şey sebep olabilir. Ama artık çağımızda teknolojik gelişmelerin de yardımıyla son çare olarak uygulanan diz protezi ameliyatlarından korkulmaması gerekiyor. Özellikle robotik cerrahi teknolojisi bu anlamda hastaya çok büyük bir konfor sağlıyor.
Protez ameliyatlarının başarılı olması için uygun büyüklükteki protezin ekleme doğru şekilde yerleştirilmesi çok önemlidir. Protezin elle yerleştirildiği klasik ameliyatlarda doktorun deneyim ve becerisine bağlı olarak hata payı artar ya da azalır. Nasıl ki bugün cep telefonlarımızdaki navigasyonlar bizi istediğimiz adrese doğru bir şekilde ulaştırıyor, benzer prensiple çalışan robotik navigasyonlu diz cerrahisinin en önemli özelliği hata payını 1 mm gibi minimuma indirmesidir; hatta cerrahın hata yapmasına izin vermez de diyebiliriz. Bu yöntemde önce hastanın bacağının şekli ve dizinin 3 boyutlu haritası bilgisayara yüklenir ve hassas dijital ölçümlerle doğru büyüklükte protez en uygun, en ideal şekilde yerleştirilmesi sağlanır. Bu sayede protez daha uzun ömürlü olur. Hassas ölçümler sayesinde gereksiz kemik kaybı önlenmiş olur. Klasik ameliyatlara oranla daha küçük kesi yeterli olduğundan kan kaybı da daha az, iyileşme süresi çok daha hızlı, ağrı da daha az olur. Protezin hastaya en uygun şekilde yerleştirilmesi sayesinde ameliyat sonrası dizlerin yeterince bükülebilmesi de mümkün olur. Bu da hastanın dizini daha doğal hissetmesini, günlük yaşama ve aktivitelere kolay dönüş yapmasını sağlar.
Daha ayrıntılı bilgi için www.robotikdizprotezi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.